A Bokréta Alapfokú Művészetoktatási Intézmény arra törekszik, hogy növendékei a tánclépésekkel együtt megtanuljanak kitárulkozni a színpadon, és a sodró lendületű táncok magával ragadják a nézőket a világ bármely szegletén, átadva ezzel Zemplén örökségének egy kis darabját.

ZNE - bokretaiskola
Bokréta, Iskola, néptánc, Bokréta iskola, Sátoraljaújhely, hagyomány, érték, nevelés, gyerek, tánc
16125
page-template-default,page,page-id-16125,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,unknown,wp-accessibility-helper,accessibility-contrast_mode_on,wah_fstype_script,accessibility-underline-setup,accessibility-location-right,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

ZNE

 

ISMERTETŐ A ZEMPLÉN NÉPTÁNC EGYÜTTESRŐL

A Zemplén Táncegyüttes 1999. őszén alakult, Sátoraljaújhelyen idén ünnepli fennállásának 20. jubileumát.

Célunk:

  1. Kultúrált, megbízható és összetartó, egymásra vigyázó jó közösséget építeni  különböző korosztályok bevonásával az óvodásoktól a nyugdíjasokig – mint egy család a régi időkben egy fedél alatt – hiszen a TÁNC mindenkié.
  2. Kötelességünk hogy szűkebb hazánk ZEMPLÉN táncos hagyományát – és a hozzá tartozó énekeket, viseleteket, zenéket, szokásokat – összegyűjtsük és megtanuljuk.Ezt a szellemi hagyatékot a színpadon bemutatva mindenkivel megismertessük.
  3. Segítsünk a határainkon túl élő magyar együtteseknek és embereknek hogy Ők is ápolhassák a magyar népi kultúrát és ezzel erősítsük bennük a Magyarság tudatot.

A Zemplén együttes tagjai lelkes amatőr táncosok, diákok és felnőtt dolgozók. A Bokréta Alapfokú Művészeti Iskolában működünk ahol következetes munka folyik, szorgalmas, értékesre és szépre fogékony gyerekek, szakmailag elhivatott oktatók közreműködésével.

Az iskola tanulói biztosítják az együttes utánpótlását, akik kisiskolás kortól azért dolgoznak, hogy felnőve a Zemplén Táncegyüttesben táncoljanak.

Addig azonban sok-sok közös programban vesznek részt – játszóházak, nyári táborok és tánctáborok, táncházak, kirándulások, kerékpártúrák, közös ünnepek, kézműves foglalkozások, szilvalekvár főzés, stb – hogy jó közösség váljék belőlük. Rendszeres résztvevői vagyunk a legrangosabb hazai fesztiváloknak, versenyeknek, bemutatóknak. Békéscsaba, Nagykálló, Szeged, Szolnok, Szekszárd, Zalaegerszeg, Budapest Néptánc Antológia, Táncház találkozó.                                                                                                           

Néptáncosok Országos Bemutató Színpada „Jól Minősült„táncegyüttes címet kaptunk háromszor;

Számos európai ország mellett az eltelt évek alatt a csapat többször is járt a tengerentúlon.

2000-ben Japánban turnéztak egy hónapig

2005-ben Mexikóban bűvölték el a közönséget. Zacatecas CIOF fesztivál.

2010-ben egy hónapig Dél-Amerikai turné Brazília, Argentína és Uruguay

2015-ben Indonézia Borneo sziget CIOF fesztivál ( Közönség díj )

2015ben Lengyelország Zakopane CIOF GORAL fesztivál (a fesztivál Fődíja ARANY BALTA )

2016-ban Uruguay XIII. Dél-Amerikai Magyar Együttesek Fesztiválja (Díszvendég Magyarországról)  

2019-ben Panamában vendégszerepelt az együttes, hogy megmutathassa kultúránk széles spektrumát,

Mindeközben Európában Szardínia, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Szerbia, Ukrajna, Csehország, Románia Nemzetközi Folklór Fesztiváljain.

Csak áldozatos munkával juthat el az ember ilyen szép helyekre. Ez a munka a próbateremben kezdődik, és sok-sok fáradtság és izzadtságcsepp után a színpadon végződik.

Az együttes kötelességének tarja hogy szűkebb tájegységük Zemplén teljes tánc-, zene-, viselet, ének és szokás hagyományait felgyűjtse és színpadra alkalmazva életben tartsa őseink népi kultúráját.

Először Bodrogköz, utána a Hegyköz hagyományainak felgyűjtése és feldolgozása zajlott, és jelenleg a Hegyalja múltját kutatjuk Az iskola tanárai, diákjai és az együttes felnőtt táncosai vesznek részt ebben az izgalmas szép munkában.

A táncos és zenei hagyományok színpadra tétele mellett az eredeti viseletek mintájára készítettünk színpadi viseleteket Dámóc, Cigánd, Karcsa, Alsóberecki, Mikóháza, Nyíri, Pusztafalu, Fűzér, Fűzérkajata falvakból.

Az együttes és neves koreográfusok áldozatos munkájával és segítségével 2015 decemberére elkészült és bemutatásra került a PUSZTAFALUTÓL KARCSÁIG című egész estét betöltő műsor. A jelenlévő nézők és jeles szakemberek nagy elismeréssel dicsérték a műsort és a néptáncos szakma kiváló összegző darabjaként emlegették.    

A Zemplén együttes egyik legfontosabb feladatának érzi, hogy a határon túl élő magyarokkal jó kapcsolatot ápoljon, az ott működő együttesekkel kölcsönösen segítsék egymást. Jó barátságot ápolnak a Felvidéken Kárpátalján és Erdélyben több együttessel, vagy akár a Dél-Amerikában, argentin, brazil és uruguayi együttesekkel. 2010 tavaszán egy-egy hétig a Dél-Amerikai Magyar Házakban cserkészeket elsősorban a fiatalokat és a gyermekeket tanítottuk a magyar nyelvre, nyelvhelyességre, népdalokra, népmesékre, valamint eredeti magyar néptáncra. Élő népzenével, táncműsorokkal tettük tartalmassá a dél-amerikai magyarok estéit egy héten át. A Zemplén Néptáncegyüttes vállalta, hogy e kulturális misszió keretében a dél-amerikai magyar kolóniákhoz eljuttat a magyar kultúrából egy piciny szeletet a néptánc, a népi játék, a népi ének által.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2019-es évben az együttes elnyerte a B.A.Z. – Megyei Prima Díjat, ezzel is jelezve milyen példaértékű feladatot lát el Zemplénben.

Művészeti vezető: Fehér János

Asszisztensei: Fehér Eszter, Demek István